Valg af CMS
CMS betyder Content Management System. Begrebet dækker over et system til at administrere indhold i webløsninger. Eksponent har haft CMS-implementering som et af sine primære forretningsområder siden starten i 2005. Vi har gennem årene stået for implementeringer i en række forskellige CMS’er, men har valgt at specialisere os i Drupal og Umbraco. Disse, vurderer vi, matcher vores kundesegment bedst. De to CMS’er hører desuden til de mest udbredte på det danske marked.
Drupal vs. Umbraco
Vælg det rigtige CMS
For ikke så mange år siden var der rigtig mange CMS’er på markedet. Mange webbureauer og udviklingshuse havde deres eget system, og der var mange forsøg på bredere rettede CMS’er. Der er heldigvis sket en kraftig konsolidering, så der i dag er langt færre systemer at vælge imellem. Leverandør-specifikke CMS’er er afviklet de fleste steder. Både fordi de sjældent er konkurrencedygtige, og fordi de giver en uhensigtsmæssig leverandørbinding.
Investeringshorisonten for digitale løsninger er også blevet længere. Både fordi systemerne er blevet bedre, og fordi webløsninger i dag i højere grad integreres med andre løsninger, hvilket gør dem dyrere at udskifte. Derfor er det ikke nok at vurdere featuresættet i en CMS. Lige så vigtigt er det at vurdere, hvordan CMS’ens fremtid tegner sig og hvilken leverandørunderstøttelse, der kan forventes om nogle år.
Open Source: Fra wildcard til ‘best practice’
I Eksponent er vi glade for Open Source. En positiv udvikling på CMS-markedet er, at Open Source har bevæget sig fra at blive vurderet som risikabelt til ofte at blive betragtet som best practice. I udbudsmaterialer er det i dag helt normalt at møde ønsker om Open Source. Både Drupal og Umbraco er Open Source og gratis. Der er også mange gode bud på CMS’er med kommercielle licenser. Ligeledes findes der cloudbaserede CMS’er. I Eksponent anbefaler vi, at man vælger den platform, der understøtter forretningen bedst, og at licensbetingelser og pris indgår som et af vurderingsparametrene.
CMS eller CMF?
Der findes mange forkortelser i den digitale branche. Også når det kommer til systemer til indholdspublicering. Et af de begreber, som ofte benyttes, er CMF. Det står for Content Management Framework. Ideen med et Content Management Framework er, at det både kan bruges til indholdsadministration og til at bygge webapplikationer i. I den type løsninger, vi udvikler i Eksponent, dækker forkortelserne over det samme. Dels kan de CMS’er, vi arbejder med, også fungere som CMF’er. Dels er mange af vores løsninger et miks af indhold og applikationer (fx selvbetjeningsløsninger).
Hvordan skal vi vælge?
Når man skal vælge CMS, er der mange måder at gribe processen an på.
- Man kan vælge CMS i et uafhængigt projekt forud for selve webprojektet.
- Man kan integrere CMS-valget i webprojektet.
- Man kan bede potentielle leverandører byde ind med et CMS i deres tilbud.
I Eksponent har vi gode erfaringer med at assistere med valg af CMS, uanset hvornår i processen det sker. Når vi sammen med vores kunder skal vurdere de potentielle muligheder, så har vi en række parametre, vi tager afsæt i. Nogle af de vigtigste er:
- Udbredelse
- Understøttelse blandt danske leverandører på det danske marked
- Mængden af funktionalitet og moduler
- Licensomkostninger og -vilkår
- Størrelse på udviklercommunity
- Integrationsmuligheder
- Teknisk modenhed
- Performance
- Brugervenlighed
- Sikkerhed